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Code of Judicial Conduct #2-91 

Canon 7 

The Indiana Commission on Judicial Qualifications issues the following 
advisory opinion concerning the Code of Judicial Conduct. The views of the 
Commission are not necessarily those of a majority of the Indiana Supreme 
Court, the ultimate arbiter of judicial disciplinary issues. Compliance with 
an opinion of the Commission will be considered by it to be a good faith 
effort to comply with the Code of Judicial Conduct. The Commission may 
withdraw any opinion. 
 
 

ISSUE 
 
The issue is whether Canon 7 of the Code of Judicial Conduct is violated when a 
judge's photograph appears in a non-judicial candidate's campaign brochure. 
 
 

ANALYSIS
 
The circumstances giving rise to this opinion involve a prosecutorial 
candidate's campaign brochure, on the face of which appears a photograph of a 
judge and the candidate. The judge is in his robe on the bench and the 
candidate is in front of the bench, holding open a law book, and apparently 
trying a case. There is no written statement of endorsement from the judge, 
and he has indicated to the Commission that he considered himself merely a 
"prop" for the advertisement. The judge in this situation serves on a court 
to which he was elected. 
 
The question is whether the judge's mere appearance in the campaign literature 
constituted an improper political endorsement or other improper political 
activity. Canon 7 of the Code of Judicial Conduct is, "A Judge Should Refrain 
From Political Activity Inappropriate to His Judicial Office." The text goes 
on to provide in part, "A judge or a candidate for election to judicial office 
should not...publicly endorse a candidate for public office....A judge should 
not engage in any other political activity except on behalf of measures to 
improve the law, the legal system, or the administration of justice." 
 
The rule against political endorsements applies even to elected judges, who 
obtain their positions through the political process and, unlike appointed 
judges, may attend,political gatherings and identify themselves with and 



contribute to political organizations. Their campaign activities, 
nonetheless, must remain reasonably related to their own election interests 
only, and they may not endorse other candidates. See In re Roger W. Gloss, 
cited in Judicial Discipline and Disability Digest, July 1986 Supplement, page 
233. 

The Commission members believe that the judge's appearance in the photograph, 
even absent actual statements of support, constituted an endorsement; the 
simple fact of his appearance on the brochure, to any one of the voters who 
might recognize him as the actual judge, will appear to reflect the judge's 
good opinion of the candidate's merits. A judge should not even appear to 
endorse another candidate. Id. 
 
The Commission members recognize however, that, a judge's own political 
realities may necessitate joining a party ticket and appearing in its 
literature with other candidates. Joint campaigning consistent generally with 
the Code does not constitute an improper endorsement. See Maryland Judicial 
Ethics Commission, Opinion 109 (1986). See also commentary to the 1990 Model 
Code of Judicial Conduct which states, "A candidate does not publicly endorse 
another candidate for public office by having that candidate's name on the 
same ticket." American Bar Association, Model Code of Judicial Conduct 
(1990). The following language from Patrick McFadden, Electing Justice: Law 
and Ethics of Judicial Election Campaigns (1990), is useful in considering 
what types of joint campaigning reflect the genuine necessities of a 
candidate's own campaign and which approach improper endorsements. "When 
a...candidate sponsors an activity or written product, the inclusion of other 
candidates...is likely to be viewed as an impermissible endorsement....When, 
on the other hand, the activities or materials are sponsored by third persons - 
ticket-makers, slate-makers, endorsing organizations - the inclusion of both 
the judicial candidate and the other candidates is unlikely to be viewed as an 
impermissible endorsement." Id. at 96. 
 
 

CONCLUSION
 
A judge should not appear in a political candidate's campaign materials or in 
any way endorse a candidate for public office. However, an elected judge is 
permitted to join a party ticket and campaign jointly, consistent with the 
Code of Judicial Conduct. 


