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The Indiana Commission on Judicial Qualifications issues the following 
advisory opinion concerning the Code of Judicial Conduct. The views of 
the Commission are not necessarily those of a majority of the Indiana 
Supreme Court, the ultimate arbiter of judicial disciplinary issues. 
Compliance with an opinion of the Commission will be considered by it 
to be a good faith effort to comply with the Code of Judicial Conduct. 
The Commission may withdraw any opinion. 
 

ISSUE
 
 
The issue is whether judges should prohibit their court employees such 
as bailiffs, reporters, probation officers, administrators, and 
secretaries from running for or holding elected offices within their 
political parties. 
 

ANALYSIS
 
In addressing political activities by court employees while off duty, 
the Commission wrote in Advisory Opinion #1-90, "[A] judge may permit 
employees to lawfully participate in the partisan political process, 
except that a judge's employee may not be a candidate for partisan 
elective office". Several judges have asked whether these employees 
may be permitted to run for elected party offices such as precinct 
committeeman, delegate to a state convention, or central committee 
officer. 
 
Behind Advisory Opinion #1-90 lay concerns that a judicial employee who 
held or ran for an office which is filled by public election would be 
unable to separate the political contest from his or her court duties 
and that the public's perception of the judiciary's impartiality might 
be impaired by virtue of the court employee's political identification. 
We recognized in that opinion that, in deciding that court employees 
could not run for or hold partisan elective office, we had chosen a 
place on a continuum at which to draw a line and that reasonable 
arguments could be made for imposing limits differently. 
 
Again, judges may allow political activity by their employees short of 
running for partisan elective office and so long as the activity is 
accomplished completely off-duty. Political parties have their 
internal elections, and these contests were not the subject of Advisory 



Opinion #1-90. As to whether judges should allow employees to hold or 
run for office within their political parties, the Commission again 
will attempt to strike a fair balance between employees' freedoms and 
the need to preserve appearances. A court employee who is active in a 
political party may participate in an elected contest within the party, 
and this is not improper. However, the Commission believes that a 
limit should be set on this activity, too, and that a court employee 
should not run for or hold a position as an officer of the party's 
central committee. To do so involves the employee in such a high level 
of political activity as to implicate all the dangers Advisory Opinion 
#1-90 was intended to avoid. 
 

CONCLUSION
 
A court employee subject to Advisory Opinion #1-90 may run for elected 
office within the political party with the limitation that the employee 
may not hold or run for a position as an officer of the party's central 
committee. 
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