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Re: Informal Inquiry 08-INF-39 regarding Clark-Pleasant Community School 

Corporation Board of Trustees 

 

Dear Mr. Bohlsen: 

 

This opinion is in response to your informal inquiry dated October 7, 2008.  You 

originally submitted a formal complaint form, alleging the Clark-Pleasant Community 

School Corporation Board of Trustees (“Board”) violated the Open Door Law (“ODL”) 

(Ind. Code 5-14-1.5).  Because you submitted the complaint at least five months after the 

action of the Board and at least five months after you learned of the action of the Board, 

the formal complaint was untimely under I.C. § 5-14-5-7.  My office sent the complaint 

back to you because it was untimely, and you resubmitted the issue as an informal 

inquiry.  Indiana law provides no statutory time for filing informal inquiries.  As such, 

and pursuant to I.C. § 5-14-4-10(5), I issue the following opinion in response to your 

inquiry. 

 

BACKGROUND 

 

You allege that on April 17, 2008 the Board met in executive session.  You 

further allege that the Board met for its regular meeting on April 22.  You allege the Board 

conducted three votes at the April 22 meeting, all related to a “DLGF denial.”  You allege 

that no vote was taken related to an appeal to the Department of Local Government 

Finance (“DLGF”).  But you contend that on May 2 the Board submitted a petition for 

reconsideration to the DLGF, without having taken a vote authorizing submission of the 

petition.  You inquire whether the Board violated the ODL by submitting the petition for 

reconsideration without taking a public vote.  You include with your inquiry copies of 

records related to the April 17 and 22 meetings as well as a copy of the petition for 

reconsideration.   

 

When you filed the original formal complaint, you requested priority status under 

62 IAC 1-1-3.  Because the formal complaint was not accepted, the issue of priority status 

has not been addressed.  There is no similar status for informal inquiries.  Instead, this 

office endeavors to address informal inquiries as expediently as possible.     



 

2 

 

The Board responded to the inquiry by letter dated October 21 from attorney 

Charles Rubright.  The Board provides argument that the complaint was untimely and 

should not receive priority status, two issues I have addressed in this opinion.   

 

The Board further provides a great deal of detail regarding the petition and 

remonstrance process that is the center of the issue to which you refer.  The Board argues, 

among other things, that the determination whether an act by an agent of the Board is 

authorized by the Board is outside the purview of this office, that the Board’s action at a 

February 22, 2007 meeting authorized the filing of the petition for reconsideration, and 

that the petition was also authorized by two actions taken by the Board at the April 22, 

2008 meeting of the Board.  I am enclosing a copy of the Board’s response to the inquiry 

so you may read the arguments in their entirety.      

 

ANALYSIS 

 

It is the intent of the Open Door Law that the official action of public agencies be 

conducted and taken openly, unless otherwise expressly provided by statute, in order that 

the people may be fully informed.  I.C. § 5-14-1.5-1.  Except as provided in section 6.1 of 

the Open Door Law, all meetings of the governing bodies of public agencies must be 

open at all times for the purpose of permitting members of the public to observe and 

record them.  I.C. § 5-14-1.5-3(a).   

 

A final action must be taken at a meeting open to the public.  I.C. § 5-14-1.5-

6.1(c).  “Final action” means a vote by a governing body on a motion, proposal, 

resolution, rule, regulation, ordinance or order.  I.C. § 5-14-1.5-2(g).   

 

Certainly the ODL is clear in instructing a governing body that any vote of a 

governing body on a motion, proposal, resolution, rule, regulation, ordinance or order 

must be taken at a meeting open to the public.  See I.C. § 5-14-1.5-6.1(c) and I.C. § 5-14-

1.5-2(g).  Furthermore, the Indiana Court of Appeals has held that the members of a 

governing body may make decisions in executive session, so long as a vote is not taken in 

executive session.  See Baker v. Town of Middlebury, 753 N.E.2d 67 (Ind. Ct. App. 

2001). 

 

The ODL is not instructive, though, on the issue of when a governing body is 

required to take a vote.  The ODL contains no list of subject matters or instances when a 

governing body must take a vote.  As such, it is my opinion that absent a specific statute 

or other authority requiring a vote on this specific matter, the Board did not violate the 

ODL or any other public access law.   

 

Further, I agree with the Board that it is outside the purview of the public access 

counselor to determine whether an act by an agent of the Board is authorized by the 

Board.  See I.C. § 5-14-4-10, listing powers and duties of the public access counselor.   

 



 

 

 

3 

CONCLUSION 

 

 For the foregoing reasons, it is my opinion the Board did not violate the ODL.   

 

Best regards, 

 
       Heather Willis Neal 

       Public Access Counselor 

 

Cc: Charles Rubright, Bose McKinney & Evans LLP 

Howard Young, President, Clark-Pleasant Community School Corporation Board 

of Trustees 


